2012. szeptember 16., vasárnap

Változatok egy témára 1/18

Csak állt az ágy végében, nézte az édesen alvó férfit, és egyre csak apja szavai zakatoltak a fejében: "különleges férfi".
Össze volt zavarodva. Még sosem érzett ilyen káoszt, ha egy férfival való kapcsolatáról volt szó. Lelke mélyén nem akarta, hogy túl gyorsan gyógyuljon az író, szerette volna, ha egy ideig a közelében tudhatja. - Te jó ég, Kate Beckett! Micsoda gondolataid vannak! Fájdalmat és szenvedést kívánsz neki, csak hogy magad mellett tarthasd? De miért akarod, hogy itt legyen? - korholta saját magát. Gyorsan elhessegette a gondolatot, még mielőtt meg kellene válaszolnia a fejében kavargó kérdéseket. Legfőképpen azt, hogy mitől fél? Még egy pillantást vetett a férfire, aztán halkan kiment, és nekiállt elkészíteni az ebédet.
Castle néhány óra múlva kipihenten ébredt a mély, gyógyító alvásból. Egy darabig csak feküdt mozdulatlanul, és élvezte a békés, félálom szerű állapotot. Aztán tudatosult benne, hogy finom illatok keltették életre érzékeit, és vele együtt jött a kellemetlen érzés is: éhes. A konyhából beszűrődő illatok és zajok arra utaltak, hogy Kate főz. Még sosem látta a nőt főzni, és az életvitelét végiggondolva nehezen is tudta elképzelni, mint konyhatündért. Ezt látnia kell! Óvatosan kelt fel az ágyból, nem akart már megint valami galibát. Felvette a köntösét, halkan kinyitotta az ajtót és kikukucskált. Nem akarta, hogy meglepetésben legyen része, ha Beckett apja esetleg még itt lenne. Senkit sem látott, hát halkan elindult a konyha felé. Megállt, és csak figyelte a nőt, aki a tűzhely mellett állva elmélyülten kevergette a wokban készülő ételt. Kellemes látvány - gondolta Castle, - ilyen lenne feleségként, aki vacsorával várja haza a családját. Kate lehúzta az edényt a tűzről és megfordult.
Á! - kiáltott fel. - A frászt hozod az emberre Castle! Miért kell osonnod állandóan - célzott az előző éjszakára.
- Nem akartalak megijeszteni, csak jó volt nézni, ahogy főzöl - mosolygott szelíden az író.
A nő gyorsan elkezdte kitenni a tányérokat. Most nem akart a férfi kék szemébe nézni. Félt, hogy saját vágyódását látja benne viszont.
- Látom jobban vagy.
- Igen. Biztosan nincs lázam és a sebek sem fájnak - mondta kicsit szomorkásan. Néhány pillanatig töprengett, elmondja-e Katenek Lanie véleményét. - Lanie azt mondta, holnap akár haza is mehetek - folytatta bátortalanul, miközben a nőre sandított.
Kate keze egy megállt a levegőben, aztán letette a tányért és a férfi felé fordulva komoly hangon szólalt meg.
- Jó látni, hogy gyógyulsz. - Egy pillanatra elhallgatott, elkezdte igazgatni a tányérokat, és a férfinak háttal állva folytatta. Nem akart a szemébe nézni. - Azt hiszem, már tényleg el tudod magad látni, nincs miért tovább maradnod. Holnap reggel segítek hazaköltözni.
Csend telepedett közéjük. Fogalmuk sem volt arról, hogy ugyanazok a gondolatok emésztik mindkettőjüket: jó lenne még egy kis időt egymás társaságában tölteni, de egyikük sem mert lépni, mert mindketten bizonytalanok voltak a saját, de legfőképpen a másik érzelmeiben.
Az ebédnél csak hétköznapi dolgokról beszélgettek: az ügyről, arról, hogy Lanie milyen jó orvos és barát, hogy mit fog szólni Montgomery kapitány a történtekről ...
Castle lassan beletörődött, hogy holnap mennie kell, de egy dolgot feltétlenül meg akart kérdezni Katetől.
- Mit szólt az apád ahhoz, hogy itt talált? Tudod, örülök, hogy megismerkedtünk, de nem így képzeltem el az első találkozásunkat!
A nő elmosolyodott az emlék hatására, no és Castle zavarától.
- Tudod, apám tiszteletben tartja a magánéletemet. Ha lett volna köztünk valami, akkor sem kellene félned, legfeljebb azt mondaná, hogy rossz ízlésem  van - mosolygott sejtelmesen a férfira. - De ő jó megfigyelő, hidd el, látta rajtad, hogy ártalmatlan vagy!
- Ilyen ramatyul nézek ki? - kérdezte tettetett háborodással. - Vagy nem látszom elég férfiasnak ahhoz, hogy a lánya pasijának nézzen?
- Csak nézz a tükörbe, és meglátod a választ - incselkedett a kétértelmű mondattal Kate, majd végigmérte a férfit. - Mindig jól állt a kék, de nem monokliként a szemeden és az orrodon!
- Vicces, nagyon vicces - duzzogott Castle.
- Na, gyerünk az ágyba! - nevetett a nő.
- Mindig arra vártam, hogy egyszer ezt mondja nekem Beckett nyomozó - incselkedett most az író.
Beckett összeszorította a száját, aztán csak annyit morgott: - Jól feladtam a labdát!
- Ne haragudj, de ezt nem hagyhattam ki - nézett a nő szemébe szelíd mosollyal, - és köszönöm az ebédet, nagyon finom volt.
- Pihenj néhány órát, gyógyulnod kell - zárta le a beszélgetést Beckett.
Jólesett neki a dicséret. Ritkán főzött ugyan, de jól. Édesanyjától minden fortélyt megtanult. Elgondolkodott a szülei kapcsolatán. Két rendkívül különböző ember, akiket fantasztikusan mély szeretet kötött össze. Mi is nagyon különbözünk Castlelel - állapította meg, aztán gyorsan elhessegette a gondolatot. - De az is biztos, hogy nem lehet unatkozni mellette.
A délután gyorsan eltelt. Castle aludt, Beckett elrakodott, olvasott kicsit, aztán a könyvön ő is elszunyókált. Kopogásra ébredt.
- Szia Lanie - köszöntötte a belépő orvost. Máskor mindig örült barátnője látogatásának, de most csak arra tudott gondolni, hamarosan ő fogja kimondani, hogy hazaviheti Castlet.
- Jobban van - mondta szárazon.
- Nem is örülsz neki? - nézett rá kérdőn Lanie.
- De! Persze, hogy örülök - háborodott fel Kate. Nem szabad, hogy észrevegyék a vonzódását! Lanie állandóan fürkészi a mozdulataikat, nézéseiket, mondataikat. Nem akarta, hogy többet lásson az orvos valóságnál, sőt jobb lenne, ha a valóságot sem látná.
- Jó, jó, elhiszem!
Halkan léptek a szobába, ahol Castle még mindig aludt.
- Olyan édesen alszik, ugye Kate?- nézett Lanie sejtelmesen barátnőjére.
- Miért akarsz állandóan összeboronálni vele? - suttogta felháborodva a nyomozó.
- Én is hallom ám! - szólalt meg meglepetésükre csukott szemmel a férfi.
Beckett elvörösödött, és szikrázó szemmel nézett Laniere, aki állta a tekintetét. - Akkor is édesen alszik! - makacskodott.
- Azt hittem megvizsgálni jöttél, nem pedig az alvását minősíteni - kapta az epés megjegyzést Beckettől.
- Jó, jó! Na had nézzelek! -lépett a beteghez.
Kate ugyan még fortyogott az előbbi párbeszéd miatt, figyelmét egyre jobban lekötötte Lanie arckifejezésének vizsgálata. Titkon reménykedett, hogy gondterheltnek látja, és nem engedi hazamenni a férfit.
Castle szó nélkül tűrte a vizsgálatot. Megfordult a fejében, hogy produkál valami tünetet, mondjuk szédülést játszik, vagy azt mondja, hogy fáj a feje, vagy egyszerűen csak jajgat, de nem tette. Nem akarta kikényszeríteni Kate figyelmét. Azt szerette volna, ha a nő őiránta, Richard Castle iránt mutat valami érdeklődést, nem pedig egy beteg iránt. Bármelyik más nőnél eljátszotta volna a "nagy halált", de Kate Beckettet nem akarta becsapni, nem trükkökkel akarta megszerezni. Sóhajtott. Érezte, hogy ez egy hosszú, nagyon sok erőfeszítést igénylő játék lesz.
- Rendben vagy Castle - törte meg a csendet Lanie. - A gyógyszert szedd tovább, és szerintem holnap már el tudod látni magad, úgy hogy hazamehetsz.  Mi az,  nem is örültök? - kérdezte, ahogy a két szomorú arcra nézett.
- De. Persze. - mondták egyszerre, de egyikük hangjából sem csendült meggyőződés.
- Jó is lesz, ha hazamehetek, Beckett nyomozónak már úgyis az idegeire megyek - nézett a két nőre az író egy halvány mosoly kíséretében.
Kate hálás volt, hogy megpróbálta egy poénnal oldani a feszültséget a férfi, mert neki még ehhez sem volt ereje.
- Sajnos rohannom kell. A éjjel még vigyázz rá! Ha valami baj van, a boncteremben megtalálsz - búcsúzott el Lanie.
Kate visszament a szobába, leült az ágy szélére, és ahogy felnézett, tekintete elmerült az író szomorú kék szemében.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése